Boller med rødbede har en festlig farve, derfor går de også under navnet prinsesseboller her hjemme, fordi de er lyserøde og rigtig pigede. Derfor vækker de også stor begejstring som snack, fordi de ikke ligner almindelige boller. De er ikke desto mindre fyldt med næring. Selvom bloggen her er fyldt med sukkerfrie opskrifter, så vil der i brød og bagværk være brugt lidt sukker eller honning – det skyldes simpelthen hævningen, og det er der i alt brød.
50 gram gær
2 dl lunkent vand
50 gram smør
2 dl tykmælk (eller andet syrnet mælkeprodukt)
1 spsk. honning
½ spsk. salt
300 gram groft revet rødbede
2 dl havregryn
1 dl rugmel
Ca. 10 dl hvedemel
Udblød gør i lunkent vand. Smelt smør i en gryde ved medium varme. Når smørret er smeltet, tilsættes tykmælk og honning, og det røres godt sammen. Massen skal være lillefingervarm, så lad det evt. stå lidt i gryden, hvis det er for koldt. Hæld smørblandingen op i den udblødte gær, og tilsæt æg. Rør godt rundt. Skræl rødbeden, og riv den på den grove side af rivejernet. Tilsæt rødbede, havregryn og salt, og rør godt rundt i dejen. Tilsæt rugmel og hvedemel lidt efter lidt, hvorimellem der røres godt rundt. Dejen skal ikke være helt mættet af mel, den skal være lidt fugtig, da havregryn og mel trækker væske under hævningen. Sæt dejen til hævning et lunt sted i cirka 45 minutter, til den har dobbelt størelse. Form bollerne i den ønskede størrelse, sæt dem på bageplader med lidt mellemrum, og stil dem til hævning i 45 minutter igen. Bag bollerne ved 180 grader i 10-20 minutter alt afhængig af størrelsen.
Andre forslag til snacks
Bananpandekager Yoghurt med æble Morgenmadsvafler
Pandekager med æble Blåbæryoghurt Søde vafler
Blåbærpandekager Frugt is Sommerjuice
Søde grøntsagspandekager Frossen banan Kokosmakroner
Knækbrød Pizzasnegle cookies