Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/deterbarnemad.dk/public_html/wp-content/themes/sugarspice-pro/inc/ReduxFramework/ReduxCore/extensions/customizer/extension_customizer.php on line 273
Gode råd, tips og tricks til mad i barnets første leveår

Tips

Fedt i maden: I barnets første leveår skal man tilsætte cirka en teskefuld fedtstof til alle hovedmåltider. Fedtstof dækker over olie, margarine eller smør (gerne usaltet). Derudover kan man smøre rugbrødsrytterne med smør. Hvis man laver grød udelukkende på modermælk eller modermælkserstatning, skal man ikke tilsætte fedtstof.

Mælk: Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere, at man giver børn under 1 år komælk på grund af proteinindholdet i komælk, så her bør grød laves på modermælk eller modermælkserstatning. Syrnede mælkeprodukter må gives til børn fra 9 måneder.

D dråber

Vitaminer: fra barnet er 2 uger til 2 år, skal det have 5 dråber D-vitamin (10 mikrogram).

Ris: I ris, riskiks, risflager og rismel indeholder arsen, som kan være kræftfremkaldende. Det betyder ikke, at man skal holde sig fra ris, men det anbefales, at børn ikke får risbaseret grød hver dag, og at man undgår at give børn risdrik.

Honning: Børn under et år må ikke få honning, fordi det indeholder bakteriesporer, som kan forgifte barnet og give det spædbarnsbotulisme.

Rosiner: Børn under tre år må højst spise 50 gram rosiner om ugen, fordi rosiner indeholder ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og er kræftfremkaldende. Der er ikke de samme svampegifte i andre tørrede frugter, så dem kan børnene godt spise. Men frisk frugt er bedre for barnet, fordi det indeholder flere vitaminer og en mindre koncentration af kulhydrater.

Frugt og grønt. Rosiner.Kerner: Små børn og især babyer har ingen gavn af kerner i for eksempel brød, fordi deres maver ikke kan bearbejde dem, og børnene ikke kan tygge dem. Derfor ryger de direkte igennem, og hvis man spiser mange kerneholdige ting, bliver afføringen tynd.

Salt: Børns mad bør ikke tilsættes salt, da spædbørnenes nyrer ikke kan udskille så meget salt. Det betyder dog ikke, at barnet ikke kan spise familiens mad, man skal bare salte med omtanke. Det gør heller ikke noget, at man bruger saltet smør til grød, da det er så små mængder, der er tale om.

Madvarer barnet kan kløjes i: I starten kan det være sjovt for babyer at sidde med en agurkestav eller en gulerodsstav, fordi det klør dejligt på gummerne og træner tyggebevægelserne, men lige så snart tyggefærdighederne er trænet lidt, kan det kan nemt ryge i den gale hals, og så er der fare for kvælning. Giv i stedet børn agurkestykker eller kogte gulerodsstave. Det er samme problem med hele nødder og andre store, faste ting.

Nitratrige grønsager: Hvis barnet får mos, inden det er 6 måneder, skal man undlade at lave det af de grønsager, der indeholder særlig meget nitrat. Det er rødbede, spinat, fennikel og selleri.

Juice eller saft: Hold igen med saft og juice, det tager plads fra rigtig mad, og indeholder meget sukker. Desuden giver saft og juice huller i tænderne, især hvis det gives i sutteflaske.

Ærter er rigtig gode til at træne finmotorikken og pincetgrebet.

Knækbrød er godt for den mundmotoriske udvikling.

Leave a Reply